Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone
Miałam serek mascarpone, ale tym razem nie mieliśmy ochoty na tiramisu. Postanowiałam wykorzystać go nie do deseru, ale do drugiego dania. Wyszło pysznie, choć dzieci zostawiły pomidory…. jeszcze nie wiedzą co jest dobre:) Danie proste, szybkie, pyszne choć niezbyt lekkie.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 250-300 g grubego makaronu
- 250 g serka mascarpone
- ok. 100 g suszonych pomidorów
- 1 cebula
- sól, pieprz
- opcjonalnie do posypania natka pietruszki lub szczypiorek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, powinien być al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, można posypać papryką słodką, ostrą oraz solą i wrzucamy na rozgrzany na dużej patelni olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po ok 5 minutach smażenia na patelnię wrzucamy cebulę. Smażymy, aż kurczak będzie usmażony. Dodajemy pocięte w paski pomidory, serek mascarpone, i dokładnie mieszamy. Możemy podlać małą olośćią wody. Kiedy serek się roztopi, wrzucamy na patelnię odcedzony makaron, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Trzymmay na ogniu jeszcze przez ok 3 minuty. Przekładamy na talerze, posypujemy zieleniną.
Smacznego!