Tort truskawkowy

IMG_20200706_201140346-300x225

Składniki:

Biszkopt z 5 jajek:

  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Masa:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 350-400 g świeżych truskawek
  • 60 g cukru pudru

Wykończenie:

  • galaretka truskawkowa (rzpuszczamy ją w ok. 300 ml gorącej wody)

Przygotowanie:

  1. Pieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Dalej miksując dodajemy po kolei po jednym żółtku. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki, następnie należy je przesiać. Mąki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu przecinamy na 2 lub trzy blaty.
  2. Robimy masę. Szykujemy truskawki. Myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Kilka zostawiamyw  całości lub w połówkach na wierzch, pod galaretkę, resztę kroimy na małe kawałki. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder i ucieramy na jasny i puszysty krem. Kawałki truskawek dodajamy powoli do masy nie przerywając ucierania.
  3. Blaty można nasączyć wodą z cytryną. nastepnię na każdy blat dajemy masę i przyjrywamy kolejnym. Na górę układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką (można dać mniej wody niż w przepisie ok. 300 ml).

Tort wstawiamy do lodówki.

Smacznego!