Chrupaczki w wykonaniu Magdy

To słodkości, które robi u nas w domu zawsze Magda.  Pierwszy raz sama wzięła się za pieczenie kiedy miała 10 lat, wtedy tak powtarzała: „mama pomogła mi tylko trochę w pieczeniu, ale bardzo dużo w jedzeniu….”.

Jest to przepis zdecydowanie dla tych, którzy lubią słodkie i orzechowe przekąski.

Córka znalazła ten przepis w książce „Proste przepisy- Mały Mistrz Kuchni”.

Składniki:

  • 125 g orzechów laskowych (można dać włoskie)
  • 125 g cukru pudru
  • 2 białka

Obrane orzechy posiekać w blenderze. Białka z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywną pianę. Posiekane orzechy delikatnie wymieszać z ubitą pianą.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką masę, formując małe ciasteczka.

Piec 15 minut w temp. 150 stopni. Ciastka zostawić do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku.