szarlotka mojej teściowej

 

szarlotka

Długo nie wychodziła mi szarlotka, niby proste ciasto, a zawsze było twarde jak skała. Do dziś nie wiem czemu. Ale w końcu dostałam super przepis, od mojej przyszłej teściowej. Od tej pory ciasto zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Był jeszcze jeden przepis mojej Babci, ale nie ogarnęłam go. Szarlotka Babci była całkiem inna niż ta, ale równie pyszna, mięciutka, rozpływająca się w ustach. I choć próbowałam kilka razy, ciasto nigdy nie wyszło mi tak pyszne  jak jej- może to był sekret Babcinych rąk…Ten smak zostanie mi na zawsze w pamięci.

Wracając do naszej szarlotki, przygotowujemy następujące składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 margaryny (proponuję Kasię)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 kg jabłek (dobra jest szara reneta)
  • cynamon, cukier do posypania jabłek, może być waniliowy)
  • 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)

Przygotowujemy jabłka: umyte obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy cynamonem i niewielką ilością cukru, ok 2 łyżki (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą 2/3 ciasta rozwałkowujemy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem, następnie posypujemy bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłka, i przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta. Można również nakłuć wierzch.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut.

smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>