udka z indyka pieczone w winie

indyk, drób, pałki, udka, drugie danie

Indyk rzadko gości na naszym stole, a szkoda bo jego mięso jest pyszne. Tym razem zaproponowałam mojej rodzinie podudzia pieczone w winie.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 podudzia z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 200 ml wina białego lub różowego (ja miałam domowej roboty, kolor był różowaty:))
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • cebula
  • mała marchew
  • mała pietruszka
  • olej

Przygotowujemy marynatę: mieszamy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód. Udka myjemy, osuszamy, smarujemy musztardą, posypujemy solą i pieprzem oraz nacieramy marynatą. Odstawiamy na godzinę (lub jeśli nam się spieszy na krócej) do lodówki. Następnie obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią.

Przygotowujemy naczynie do zapiekania (ja używam żaroodpornego z pokrywką) – smarujemy olejem, na spód układamy obrane, pokrojone w talarki ebulę, marchew, pietruszkę. Na nie układamy udka, zalewamy winem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą miękkie, tj około 1 godz. i 15 min. Pod sam koniec możemy zdjąć przykrywkę, aby skórka się ładnie przypiekła.

Opcjonalnie można zastąpić wino bulionem.

Proponuję podawać z pieczonymi ziemniakami, które możemy upiec w piekarniku razem z mięsem. Kroimy obrane ziemniaki na mniejsze części, kiedy obeschną oprószamy mąką i wkładamy do piekarnika na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  na ok godzinę.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>