krem z dyni

To kolejna zupa- krem, która w naszej kuchni figuruje stosunkowo od niedawna- może od roku.
To jeden z ulubionych kremów mojej starszej córki, nazywają ja zupą słoneczną:)
Jest bardzo prosta w przygotowaniu a zaletą jest fakt, że możemy jeść ją także po sezonie, z dyni mrożonej. Prezentuję przepis podstawowy.

52788317_247160726058714_8003907800772116480_n-240x240

Potrzebujemy:
- ok. litra wywaru
- ok. 1 kg dyni pokrojoną w kostkę
- 1 duży lub 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
- troszkę oleju do podsmażenia warzyw
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir- doprawiamy do Samku wedle upodobań
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy ok. 10 minut dynię z ziemniakami.
Następnie łączymy z gorącym wywarem, chwilę gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta dolewamy trochę bulionu. Można dodać 2 łyżki śmietany (rozprowadzonej w osobnym kubku z kilkoma łyżkami zupy).
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jeśli ktoś nie przepada za imbirem można z niego zrezygnować. Polecam też spróbować zupę w odmianie ostrzejszej: doprawiona chili i czosnkiem.
Inną wersją jest krem z dyni z mlekiem kokosowym i curry- ale to już wypróbuję następnym razem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>