krem z dyni
To kolejna zupa- krem, która w naszej kuchni figuruje stosunkowo od niedawna- może od roku.
To jeden z ulubionych kremów mojej starszej córki, nazywają ja zupą słoneczną:)
Jest bardzo prosta w przygotowaniu a zaletą jest fakt, że możemy jeść ją także po sezonie, z dyni mrożonej. Prezentuję przepis podstawowy.
Potrzebujemy:
- ok. litra wywaru
- ok. 1 kg dyni pokrojoną w kostkę
- 1 duży lub 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę
- troszkę oleju do podsmażenia warzyw
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, imbir- doprawiamy do Samku wedle upodobań
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany
Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy ok. 10 minut dynię z ziemniakami.
Następnie łączymy z gorącym wywarem, chwilę gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładką masę i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta dolewamy trochę bulionu. Można dodać 2 łyżki śmietany (rozprowadzonej w osobnym kubku z kilkoma łyżkami zupy).
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Jeśli ktoś nie przepada za imbirem można z niego zrezygnować. Polecam też spróbować zupę w odmianie ostrzejszej: doprawiona chili i czosnkiem.
Inną wersją jest krem z dyni z mlekiem kokosowym i curry- ale to już wypróbuję następnym razem.