makaron penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Sezon na szparagi trwa, warzywa kuszą nas swym pięknym wyglądem z półek sklepowych, lub jeszcze lepiej ze stoiska na targu. I tak właśnie kupiłam pierwszy raz w życiu szparagi, pod wpływem impulsu, bo zobaczyłam. Skłamałabym mówiąc, że już wcześniej nie myślałam o tym, aby spróbować ugotować czegoś z tym warzywem, ale jakoś się nie składało.
Teraz kiedy kupiłam szparagi, postanowiłam skorzystać z przepisu z jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Pascal kontra Okrasa” . Właśnie tam znalazłam przepis, który wydał mi się dość prosty jak na pierwszy raz, i apetyczny. Dziś już wiem, że szparagi włączamy do naszego domowego menu. Szkoda tylko, że sezon na szparagi trwa tak krótko.

Przepis podaję za Pascalem Brodnickim, zmniejszyłam tylko ilość makaronu i dodałam kilka pomidorków koktajlowych:)

szparagi

 

składniki:

  • 1 pęczek obranych zielonych szparagów
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 350-400 g makaronu penne
  • 15 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem (ja na chwilę włożyłam miskę z wodą do zamrażarki i do takiej lodowatej wody wrzuciłam szparagi).

Do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucamy makaron penne. Można dodać kilka kropel oleju.  Makaron gotujemy al dente od czasu do czasu mieszając. Ugotowany makaron odcedzamy.

Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy masło, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski.

Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy makaron i pokrojone pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pozostałą ilością natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.

Smacznego!

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>