curry z kurczakiem i pomidorami
Po ostatnim curry zostało mi otwarte mleko kokosowe. Danie cieszyło się dużym uznaniem więc postanowiłam, że znów zaserwuje mężowi coś podobnego, ale w nowej wersji: z pomidorami. Okazało się, że to również był strzał w dziesiątkę:)
składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 ml mleka kokosowego
- puszka pomidorów w zalewie
- 1 duży świeży pomidor
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- sok z cytryny (do smaku, z ok 1/4 cytryny)
- 2 łyżki oleju i łyżka masła
- pół szklanki śmietany (18%)
- mała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz, chili- do smaku
do podania: ryż i zielenina, najlepiej świeża kolendra, ale może też być zielona pietruszka, szczypiorek lub bazylia
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski. Następnie umieszczamy je w misce lub na głębokim talerzu, obsypujemy 3 łyżeczkami curry, tak aby całe były obtoczone i zostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Po tym czasie cebule kroimy na małe paseczki i podsmażamy na oleju. Kiedy zaczyna się szklić, dodajemy mięso i razem podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy. Kiedy mięso jest już dobre, dodajemy mleko kokosowe, śmietanę i resztę przypraw: sól, pieprz (u mnie kolorowy), chili.Po chwili wlewamy pokrojone pomidory z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Na koniec dodajemy świeżego pomidora pokrojonego w ósemki i po 5 minutach duszenia danie jest gotowe.Proponuję podanie z ryżem ugotowanym na sypko i zieleniną.
Smacznego