zupa z zielonej soczewicy

soczewica

To jedna z tych zup, które robię rzadko, a powinnam znacznie częściej. Jej pierwszą zaletą są niewątpliwe walory smakowe, drugą równie ważną- wartości odżywcze. Soczewica jest skarbnicą białka, potasu, kwasu foliowego, ale także żelaza- samo zdrowie.

Na zupę potrzebujemy:

  • ok. 200g zielonej soczewicy (można ją wcześniej przepłukać i namoczyć ok 30 minut)
  • 1,5 litra wywaru (lub wody z łyżką bulionu w proszku)
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • puszka pomidorów ( w sezonie polecam 2 duże pomidory świeże)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • duży ząbek czosnku
  • oregano, liść laury, szczypta kuminu (kminu rzymskiego), sól, pieprz

Zagotowujemy wywar z liściem laurowym. W między czasie kroimy cebulę w drobne piórka, czosnek w drobną kostkę lub paski. Następnie na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy oba warzywa. Kiedy cebula trochę zmięknie dodajemy do niej pokrojone w małe talarki (lub połówki talarków) marchew i pietruszkę. Wszystko razem podsmażamy. Opłukaną (lub namoczoną) soczewicę dodajemy do warzyw. Składniki trzymamy na patelni mieszając 5 minut. Można ten krok pominąć łącząc warzywa z soczewicą od razu w garnku z wywarem. Kiedy soczewica nam mięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. Na sam koniec, kiedy już wszystkie warzywa są miękkie dodajemy pomidory, oregano, szczyptę kuminu oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy i możemy podawać.

Niektórzy proponują dodać jeszcze łyżkę przecieru razem z pomidorami. Ja jednak korzystając z pomidorów w puszce, wlewam też zalewę, a przecieru już nie dodaję.
Można także wzbogacić zupę wędzonką: boczkiem lub szynką, które należy pokroić w kostkę i podsmażyć, a następnie dodać pod koniec gotowania do zupy.
Proponuję także pobawić się różnymi przyprawami i wybrać kompozycję najlepszą dla Was. Inne propozycje na przyprawienie zupy: ziele angielskie (dorzuć razem z liściem laurowym), tymianek, majeranek, czerwona mielona papryka.

Smacznego!

zupa

komentarze

Odpowiedz na „RenataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>