zupa z czerwonej soczewicy

Uwielbiam! Jedna z moich ulubionych zup. Robię ją od stosunkowo niedawna, i bardzo żałuję, że nie znałam tego smaku wcześniej. Podbił moje serce.
Bardzo lubię w tej zupie to, że poprzez różną kombinację przypraw można za każdym razem ukazywać jej inne oblicze.
Polecam wszystkim, tym bardziej, że to skarbnica białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych potrzebnych nam minerałów i witamin.
soczewica

Składniki:

  • pół puszki pomidorów (ok. 200g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju i łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
  • przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki cząbru
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą wodą)
  • 1,5 litra wywaru jarzynowego
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 liść laurowy

To moja propozycja mieszanki przypraw. Czasem dodaję do tego płaską łyżkę przecieru pomidorowego lub zwiększam ilość pomidorów z puszki – zachęcam do naginania przepisu.
Zaczynamy od opłukania soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na oleju z masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy pomidory, cebulę z czosnkiem i doprawiamy do smaku.

Inna propozycja podania to bez curry i imbiru, a w to miejsce można dodać majeranek lub/i kolendrę.

Możemy podać zupę ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>