zupa krem z kukurydzy

Trochę eksperymentowałam z nowymi smakami co zaowocowało zupą kremem z kukurydzy w puszce. Do zrobienia takiej zupy zainspirowała mnie moja 4,5 -letnia córcia, która w „swojej” restauracji podała mi właśnie taką zupę. Powiedziałam: czemu nie? skoro Madzia potrafi ugotować pyszną zupę z plastikowej kukurydzy, to ja też- tyle, że z tej prawdziwej:)

kukurydziana

Składniki:

  • 2 małe puszki kukurydzy (ja dałam Bonduelle, po odsączeniu było ok 280 g kukurydzy)
  • 3 szklanki wywaru z jarzyn ( z tej ilości wychodzi dość gęsta zupa, jeśli wolicie rzadszą dajcie 3,5-4 szkl)
  • duży ziemniak lub 2 małe
  • ząbek czosnku
  • mała cebula lub pół dużej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • łyżka śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka ostra, duża szczypta kurkumy

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w wywarze, aż będą miękkie. W tym czasie odcedzamy kukurydzę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni na łyżce oleju wymieszanego z łyżką masła. Kiedy cebula zaczyna mięknąć, na patelnię wsypujemy ziarenka kukurydzy. Można jeszcze dołożyć  łyżkę masła. Podsmażamy wszystko razem ok 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie zawartość patelni wlewamy do wywaru, gotujemy ok 5 minut.  Zupę miksujemy blenderem. Doprawiamy dużą łyżką śmietany, pieprzem (ja dałam kolorowy), papryką ostrą i chili (powoli dosypywać po szczypcie, próbując jaka ostrość nam odpowiada), kurkumą.

Oczywiście przepis możemy naginać na różne sposoby.  Jedną z wersji jest przepis z użyciem mleka kokosowego. Ja jednak uważam, że to nie nagięcie tego, ale zupełnie nowy przepis:) Jeśli chodzi o nasz krem wydaje mi się, że dobry byłby z tzw trzydziestką (słodszą śmietaną zamiast popularnej 18%). Nie próbowałam sama, więc jest to tylko przypuszczenie.
Można wzbogacić smak dodając pod koniec podsmażania na patelni kukurydzy,  trochę startego lub sproszkowanego imbiru. Możemy dorzucić trochę słodkiej papryki. Niektórzy pomijają ziemniaka w tym przepisie, jednak fajnie zagęszcza zupę nie zmieniając smaku.

Krem podajemy posypany pestkami dyni i słonecznika, z groszkiem ptysiowym lub chipsami z wędzonego boczku. Do dekoracji dobrze jest zostawić kilka ziaren kukurydzy.

smacznego

komentarze

Odpowiedz na „RenataAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>