zupa-krem z bobu
Sezon na bób, zatem krem z bobu!
- 1 kg bobu (ze skórką)
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- ser żółty, najlepiej parmezan
Do osolonego wrzątku wrzucamy bób, i gotujemy do momentu, aż zacznie mięknąć. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Bób zalewamy niewielką ilości wody (lub wywaru jarzynowego), do tego wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku i wszystko miksujemy na gładka masę w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze wody. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami, startym serem i szczypiorkiem.
Oczywiście możemy trochę ponaginać przepis, i np. dołożyć do gotowania ziemniaka, którego wcześniej podsmażymy na patelni, czy dodać na końcu śmietanę. Widziałam także przepisy z dodatkiem listków mięty, ale jeszcze nie próbowałam tego smaku.
Smacznego!