zupa-krem z bobu

Sezon na bób, zatem krem z bobu!

WP_20160709_15_17_55_Pro

 Składniki:
  • 1 kg bobu (ze skórką)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • ser żółty, najlepiej parmezan

 

Do osolonego wrzątku wrzucamy bób, i gotujemy do momentu, aż zacznie mięknąć. Ugotowany bób przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Bób zalewamy niewielką ilości wody (lub wywaru jarzynowego), do tego wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku i wszystko miksujemy na gładka masę w blenderze. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze wody. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z grzankami, startym serem i szczypiorkiem.

Oczywiście możemy trochę ponaginać przepis, i np. dołożyć do gotowania ziemniaka, którego wcześniej podsmażymy na patelni, czy dodać na końcu śmietanę. Widziałam także przepisy z dodatkiem listków mięty, ale jeszcze nie próbowałam tego smaku.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>