zupa- krem cebulowa
Zupa cebulowa- krem z cebuli
- ok. półtora litra wywaru drobiowo-warzywnego
- 1 kg cebuli
- masło i olej do podsmażenia cebuli
- kawałek bagietki lub bułki lub 2-3 kromki chleba, pieczywo może być podsuszone
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Na dużej patelni ( lub w garnku z grubym dnem) roztopić masło z olejem, dodać cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając. Cebulę smażyć ok. 25-30 min, uważając, aby się nie przypaliła.
Dodać miękką zeszkloną cebulę do gorącego wywaru, pogotować razem ok. 5-10 minut, następnie wrzucić grzanki zrobione z bagietki, bułki lub chleba, po kilku minutach całość zblenderować tj zmiksować, aby była jednolita konsystencja zupy-kremu.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Jeśli chodzi o zmiany to może ich być bardzo wiele.
Można dodać lub odjąć trochę cebul, w zależności jak intensywny smak chcemy osiągnąć. Ja wrzucam cebulę zeszkloną, miękką, ale można też ją skarmelizować- zmieni nam się finalnie trochę smak i kolor kremu.
Wywar może być sam warzywny.
Tymianek można dodać zarówno świeży jak i suszony, można go też pominąć- choć ja polecam dodać.
Opcjonalnie można dodać czosnek do podsmażanej cebuli.’
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jest też wersja podania z grzanką z roztopionym serem żółtym.
Pysznie smakuje też podana z tartym serem grande padano.
Jak widać za każdym razem można rodzinie podać nową wersję kremu z cebuli.
Są też wersje z dodatkiem białego wina, ale jeszcze nie próbowałam- wszystko przed nami:)
Nie przyrządzałem ale jadłem wielokrotnie więc mogę zagwarantować, że jest pyszna