zupa- krem cebulowa

cebulowa

Zupa cebulowa- krem z cebuli

 

  •  ok. półtora litra wywaru drobiowo-warzywnego
  • 1 kg cebuli
  • masło i olej do podsmażenia cebuli
  • kawałek bagietki lub bułki lub 2-3 kromki chleba, pieczywo może być podsuszone
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać. Na dużej patelni ( lub w garnku z grubym dnem) roztopić masło z olejem, dodać cebulę i smażyć ją na średnim ogniu, często mieszając. Cebulę smażyć ok. 25-30 min, uważając, aby się nie przypaliła.
Dodać miękką zeszkloną cebulę do gorącego wywaru, pogotować razem ok. 5-10 minut, następnie wrzucić grzanki zrobione z bagietki, bułki lub chleba, po kilku minutach całość zblenderować tj zmiksować, aby była jednolita konsystencja zupy-kremu.
Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Jeśli chodzi o zmiany to może ich być bardzo wiele.
Można dodać lub odjąć trochę cebul, w zależności jak intensywny smak chcemy osiągnąć. Ja wrzucam cebulę zeszkloną, miękką, ale można też ją skarmelizować- zmieni nam się  finalnie trochę smak i kolor kremu.
Wywar może być sam warzywny.
Tymianek można dodać zarówno świeży jak i suszony, można go też pominąć- choć ja polecam dodać.
Opcjonalnie można dodać czosnek do podsmażanej cebuli.’
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Jest też wersja podania z grzanką z roztopionym serem żółtym.

Jak widać za każdym razem można rodzinie podać nową wersję kremu z cebuli.
Są też wersje z dodatkiem białego wina, ale jeszcze nie próbowałam- wszystko przed nami:)

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>