krem z pomidorów
Krem z pomidorów to prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna alternatywa do tradycyjnej zupy pomidorowej- niby to samo a jednak całkiem coś innego.
Będziemy potrzebować:
- ok. litra wywaru (jarzynowego lub drobiowego na jarzynach)
- średniej wielkości cebulę
- 2 puszki pomidorów
- śmietanę
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba lub bułki (może też być chleb tostowy czy bagietka)
- cukier (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, ale ja zawsze dodaję)
- tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki (opcjonalnie, wg smaku)
- ser żółty do posypania (opcjonalnie)
Jeśli robimy ze świeżych pomidorów na początku trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Ponieważ ja lubię rozwiązania proste i szybkie najczęściej wykorzystuję pomidory w puszce (polecam te z Lidla).
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę (bez znaczenia), podsmażyć na 2 łyżkach oleju i pół łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić, trzeba uważać, aby jej nie przypalić. W czasie podsmażania cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie podsmażyć (ok. 10 minut) na patelni z masłem pomidory.
Do gorącego wywaru wrzucić pomidory, cebulę z czosnkiem. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodajemy 2 podsmażone kromki chleba (grzanki) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodać dużą łyżkę śmietany (rozrobionej z odrobiną zupy w osobnym naczyniu). Doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami.
Jeśli ktoś nie chce dodawać śmietany do całości może udekorować talerz z zupą keksem śmietany z listkiem bazyli.
Polecam podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, można też zrobić grzanki czosnkowe.Inną wersją jest posypanie kremu startym żółtym serem.
Smacznego!