krem z pomidorów

pomidorowa

Krem z pomidorów to prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna alternatywa do tradycyjnej zupy pomidorowej- niby to samo a jednak całkiem coś innego.

Będziemy potrzebować:

  • ok. litra wywaru (jarzynowego lub drobiowego na jarzynach)
  • średniej wielkości cebulę
  • 2 puszki pomidorów
  • śmietanę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 kromki chleba lub bułki (może też być chleb tostowy czy bagietka)
  • cukier (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, ale ja zawsze dodaję)
  • tymianek, bazylia, oregano, natka pietruszki (opcjonalnie, wg smaku)
  • ser żółty do posypania (opcjonalnie)

Jeśli robimy ze świeżych pomidorów na początku trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę. Ponieważ ja lubię rozwiązania proste i szybkie najczęściej wykorzystuję pomidory w puszce (polecam te z Lidla).
Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę (bez znaczenia), podsmażyć na 2 łyżkach oleju i pół łyżce masła. Cebula powinna się zeszklić, trzeba uważać, aby jej nie przypalić. W czasie podsmażania cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie podsmażyć (ok. 10 minut) na patelni z masłem pomidory.
Do gorącego wywaru wrzucić pomidory, cebulę z czosnkiem. Blenderem zmiksować zupę na gładki krem. Następnie dodajemy 2 podsmażone kromki chleba (grzanki) i jeszcze raz wszystko miksujemy. Dodać dużą łyżkę śmietany (rozrobionej z odrobiną zupy w osobnym naczyniu). Doprawić solą, pieprzem i wybranymi ziołami.

Jeśli ktoś nie chce dodawać śmietany do całości może udekorować talerz z zupą keksem śmietany z listkiem bazyli.
Polecam podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, można też zrobić grzanki czosnkowe.Inną wersją jest posypanie kremu startym żółtym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>