krem z porów

porowa2

Dziś proponuję krem z porów. To zupa o łagodnym smaku, która zadowoli podniebienia całej rodziny. Można ją zaserwować w kilku odsłonach. Pod przepisem podaję możliwe modyfikacje.

Potrzebujemy:

  • 0,8 l wywaru
  • 2 sztuki pora (biała i jasnozielona część)
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 kromki czerstwego pieczywa lub grzanki z 2 kromek
  • opcjonalnie śmietana
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło i odrobina oleju do podsmażenia pora i cebuli

Pora i cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, aż będą miękkie (ok 20 minut). W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy zaczynają mięknąć dorzucamy podsmażonego pora z cebulą. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Wrzucamy grzanki lub czerstwe pieczywo, następnie doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem. Opcjonalnie można dodać śmietanę 18 lub 30. Proponuję podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub paluchami.

Oczywiście jest kilka sposobów do naginania tego przepisu. Już samo użycie (lub nie) śmietany daje nam dwie opcje. Możemy pominąć ziemniaki, bądź grzanki. Ja daję jedno i drugie, ponieważ preferuję gęstsze kremy. Możemy inaczej doprawić zupę, zamiast gałki dodać zioła, np.: tymianek, majeranek, natkę pietruszki. Wraz z cebulą i porem można podsmażyć też ząbek lub dwa czosnku. Opcji jest wiele, tak że każdy znajdzie odpowiedni smak dla siebie.

smacznego!

porowa1

komentarze

Odpowiedz na „foodmaniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>