Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Krem z dyni zagościł w naszym menu na dobre. Dziś wersja z mlekiem kokosowym, podany z ziarnami i świeżą kolendrą. Świetnie sprawdza się tu zarówno dynia świeża jak i mrożona. Gorąco polecam.
Składniki:
- ok. 1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona)
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- ok. 1/2 litra wywaru jarzynowego
- 200 ml mleka kokosowego
do podania: ziarna dyni lub mieszanka ziaren, świeża kolendra
Zaczynamy od przygotowania dyni i ziemniaków, obrane warzywa kroimy w grubą kostkę. Następnie musimy na dużej patelni z olejem zeszklić pokrojoną cebulę. Kolejno dodajemy czosnek, dynię i ziemniaki. Mieszając podsmażamy ok 5 minut. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego wywaru. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy starty imbir i doprawiamy solą, kurkumą, papryką i curry. Po chwili wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe.
Podajemy z prażonymi ziarnami i świeżą kolendrą. Można również podać z grzankami.