Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Krem z dyni zagościł w naszym menu na dobre. Dziś wersja z mlekiem kokosowym, podany z ziarnami i świeżą kolendrą. Świetnie sprawdza się tu zarówno dynia świeża jak i mrożona. Gorąco polecam.

90718092_252159239127271_4869868408239292416_n

Składniki:

  • ok. 1/2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (może być mrożona)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • ok. 1/2 litra wywaru jarzynowego
  • 200 ml mleka kokosowego

do podania: ziarna dyni lub mieszanka ziaren, świeża kolendra

Zaczynamy od przygotowania dyni i ziemniaków, obrane warzywa kroimy w grubą kostkę. Następnie musimy na dużej patelni z olejem zeszklić pokrojoną cebulę. Kolejno dodajemy czosnek, dynię i ziemniaki. Mieszając podsmażamy ok 5 minut. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego wywaru. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy starty imbir i doprawiamy solą, kurkumą, papryką i curry.  Po chwili wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe.

Podajemy z prażonymi ziarnami i świeżą kolendrą. Można również podać z grzankami.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>