krem z brokułów

Krem z brokułów od dość dawna gości w naszej kuchni i jest przez nas bardzo lubiany, zwłaszcza przez moją starszą córkę. Przygotowanie kremu jest bardzo proste i szybkie. Sam brokuł to skarbnica witaminy c, ale dostarcza nam także magnezu, żelaza, wapnia czy fosforu. To dla mnie ważne, bo zależy mi, aby moje dzieci się zdrowo odżywiały. Nie każde dziecko zjada samego brokuła, w zupie łatwiej go przemycić. Na jednym z blogów czytałam, że dzieci nie zjedzą „brokułowej”, ale zupę „ufoludkową” zaliczają do swoich ulubionych. Nie ma to jak pomysłowość:)

brokulowa

składniki:

  • 1 brokuł
  • 0,8 l wywaru
  • cebula mała
  • połówka z białej części pora (jeśli jest bardzo duży to tylko część)- można pominąć
  • śmietana- opcjonalnie

Brokuła dzielimy na różyczki. Zagotowujemy wywar do którego wrzucamy cebulę i pora pokrojonego na duże części. Do wrzątku wrzucamy brokuła. Gotujemy do momentu, aż brokuł zacznie nam mięknąć, ale uważajmy, aby nam się nie rozgotował. Doprawiamy solą, pieprzem. Kiedy trochę wystygnie miksujemy. Możemy dodać 2 łyżki śmietany.

Jeśli chcemy wersję bardziej gęstą możemy wraz z brokułem do wywary dorzucić obranego, pokrojonego ziemniaka.

Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Możemy też posypać startym serem żółtym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>