sałatka z kaszą bulgur
Kolejna sałatka do kolekcji, tym razem z kaszą bulgur. Bardzo smaczna, ciekawie wygląda, prosta w przygotowaniu- tak jak lubię. pomysł zaczerpnięty z portalu kwestia smaku, dostosowany do własnych upodobań.
Składniki:
- 100g kaszy bulgur
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- ok 300-350 ml bulionu
- ogórek (jeśli gruntowe to dwa)
- pomidorki koktajlowe
- papryka
- granat
- ser feta
- szczypiorek i natka pietruszki
- przyprawy: oregano, kmin rzymski, sól, pieprz
Na początku przygotowujemy kaszę: na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem i przykrywką wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano, dwie szczypty kminu rzymskiego. Do tego wsypujemy suchą kaszę bulgur i mieszając podsmażamy przez około 2 minuty, aż kasza pokryje się przyprawami. Następnie wlewamy bulion, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, przez ok. 12-14, następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy i przekładamy do miski. Do wystudzonej kaszy dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę, pokrojone pomidorki koktajlowe, nasiona granatu i pokrojony w kosteczkę ser feta. Jeśli sałatka jest zbyt sucha dodajemy 2 łyżki oliwy, oraz posiekany szczypiorek i natke pietruszki. Po spróbowaniu, można doprawić solą i pieprzem0 jak to lubi.
Oczywiście przepis możemy modyfikować: zamiast pomidorków koktajlowych można dać zwykłego pokrojonego w kostkę pomidora, zamiast fety- ser sałatkowy, choć osobiście wolę wersję z fetę, ilość zieleniny dostosowujemy do własnych upodobań, można dodać także bazylię czy koperek. Sałatkę można podostrzyć ostrą paprką lub chili, choć ja tego nie robię.