sałatka z kaszą bulgur

Kolejna sałatka do kolekcji, tym razem z kaszą bulgur. Bardzo smaczna, ciekawie wygląda, prosta w przygotowaniu- tak jak lubię. pomysł zaczerpnięty z portalu kwestia smaku, dostosowany do własnych upodobań.

 

 

Składniki:

  • 100g kaszy bulgur
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ok 300-350 ml bulionu
  • ogórek (jeśli gruntowe to dwa)
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • granat
  • ser feta
  • szczypiorek i natka pietruszki
  • przyprawy: oregano, kmin rzymski, sól, pieprz

 

Na początku przygotowujemy kaszę: na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem i przykrywką wlewamy dwie łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano,  dwie szczypty kminu rzymskiego. Do tego wsypujemy suchą kaszę bulgur i mieszając podsmażamy przez około 2 minuty, aż kasza pokryje się przyprawami. Następnie wlewamy bulion, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, przez ok. 12-14, następnie  zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy  i przekładamy do miski. Do wystudzonej kaszy dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę, pokrojone pomidorki koktajlowe, nasiona granatu i pokrojony w kosteczkę ser feta. Jeśli sałatka jest zbyt sucha dodajemy 2 łyżki oliwy,  oraz  posiekany szczypiorek i natke pietruszki. Po spróbowaniu, można doprawić solą i pieprzem0 jak to lubi.

Oczywiście przepis możemy modyfikować: zamiast pomidorków koktajlowych można dać zwykłego pokrojonego w kostkę pomidora, zamiast fety- ser sałatkowy, choć osobiście wolę wersję z fetę, ilość zieleniny dostosowujemy do własnych upodobań, można dodać także bazylię czy koperek. Sałatkę można podostrzyć ostrą paprką lub chili, choć ja tego nie robię.