zawijana cukiwnia z serkiem ricotta i papryką

Tym razem przekąska, która na dzisiejszą imprezkę wyszła spod ręki mojego męża: zawijana cukinia nadziewana serkiem ricotta i papryką.

 

 

WP_20160710_16_33_03_Pro

Składniki:

  • 3 małe cukinie,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200g serka ricotty,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • sól morską,
  • pieprz czarny świeżo mielony lu kolorowy

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół).  Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i smarujemy je oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają.  Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Umytą czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, i mieszamy z serkiem ricotta. Farsz doprawimy solą i pieprzem. Na każdym plastrze cukinii układamy farsz i zwijamy roladki.  Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez farszu- wtedy nasza przekąska ma ładniejszy kształt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>