zawijana cukiwnia z serkiem ricotta i papryką
Tym razem przekąska, która na dzisiejszą imprezkę wyszła spod ręki mojego męża: zawijana cukinia nadziewana serkiem ricotta i papryką.
Składniki:
- 3 małe cukinie,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 200g serka ricotty,
- 1/2 papryki czerwonej,
- sól morską,
- pieprz czarny świeżo mielony lu kolorowy
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C (grzanie góra-dół). Cukinie kroimy wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm. solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie osuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
Na blaszce przykrytej papierem do pieczenia układamy plastry cukinii i smarujemy je oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, do czasu, aż brzegi się lekko pozwijają. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Umytą czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę, i mieszamy z serkiem ricotta. Farsz doprawimy solą i pieprzem. Na każdym plastrze cukinii układamy farsz i zwijamy roladki. Warto zostawić kilkucentymetrowy kawałek cukinii bez farszu- wtedy nasza przekąska ma ładniejszy kształt.