Szybki chleb na drożdżach

Kiedy nie mam zakwasu a chcę upiec szybko chleb…. ten przepis się sprawdza całkiem nieżle. Chlebuś na drugi dzień chyba byl jeszcze lepszy niż pierwszego dnia. Choć oczywiście nie oparliśmy się, aby nie zjęść jeszcze gorącej piętki.

90765578_210170980086530_939073734319276032_n

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 14 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki  płatków owsianych
  • ok. dwie szklanki ciepłej wody

Najpierw szykuję zaczyn: mieszam drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną letniej wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczam wszystkie składniki, dodaję zaczyn i wyrabiam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.

Można dodać ulubione dodatki, np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy dyni, czarnuszkę … wg woli i upodobań

Ciasto zostawiam do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładam ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiam jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżam temperaturę do ok. 180 stopni i piekę jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.

smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>