sałatka z rukolą, pieczonym burakiem i serem kozim

Uwielbiam pieczone buraki, a w doborowym towarzystwie sera koziego i rukoli lubię je jeszcze bardziej:)

Sałatka idealna na spotkania towarzyskie, nie licząc czasu na pieczenie buraków, przyrządza się ją bardzo szybko, prezentuje się na talerzu elegancko a smakuje wyśmienicie.

WP_20160710_16_19_37_Pro

Składniki (na 6 osób)

    • 6 garści rukoli
    • 6 średniej wielkości buraków
    • 150 g sera koziego w kawałku
    • płatki migdałowe, słupki migdałowe, orzechy lub słonecznik (garść-do posypania po wierzchu)

sos

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Wsadzamy je do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do momentu, aż będą miękkie. Jak trochę wystygną, obieramy je ze skórki i kroję w cienkie półplastry. Ważne, żeby buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu.

Kiedy buraki się pieką, robimy sos: wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączę i odstawiam na bok. Na półmisku lub talerzach układamy rukolę, plastry buraków i łyżeczką wykładamy kozi ser. Całość skrapiamy sosem tuż przed podaniem. Możemy wszystko posypać prażonymi migdałami, orzechami lub słonecznikiem.
Jak prawie wszystko co na moim blogu, i ten przepis możemy ponaginać. Nie próbowałam, ale myślę, że zamiast sera w kostce możemy dać też ten w plasterkach.
Zamiast octu balsamicznego możemy dać sok z cytryny.
smacznego!

komentarze

Odpowiedz na „Cukry ProsteAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>