Sałatka z pieczoną dynią
Wyrosły nam piękne dynie w ogródku, a ileż można jeść zupę dyniową… Ciasto też już próbowałam. Znalazłam przepis na sałatkę z pieczoną dynią, zrobiłam i… bardzo nam posmakowała. Przepis zostaje w naszym domowym menu:)
składniki:
- pieczona dynia (ok. 20 kawałków- kostek)
- ser feta (ok. 100 g)
- sałata (mix, rukola, roszponka- do wyboru)
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- sos: musztarda (mała łyżeczka), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (2 łyżki), miód (łyżka)- można zmienić proporcje, dobrać do swojego smaku smaku
Pieczemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w grube plastry, pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia ok 20 min (aż będzie miękka). Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.
Do miski wykładamy sałatę, pokrojony w kostkę w ser, dynie, orzechy. Przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko delikatnie mieszamy.