Sałatka z pieczoną dynią

Wyrosły nam piękne dynie w ogródku, a ileż można jeść zupę dyniową… Ciasto też już próbowałam. Znalazłam przepis na sałatkę z pieczoną dynią, zrobiłam i… bardzo nam posmakowała. Przepis zostaje w naszym domowym menu:)

41603577_310910843023787_7803534601317515264_n

składniki:

  • pieczona dynia (ok. 20 kawałków- kostek)
  • ser feta (ok. 100 g)
  • sałata (mix, rukola, roszponka- do wyboru)
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • sos: musztarda (mała łyżeczka), oliwa z oliwek (2 łyżki), sok z cytryny (2 łyżki), miód (łyżka)- można zmienić proporcje, dobrać do swojego smaku smaku

 

Pieczemy dynię: piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Dynię obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki. Miąższ kroimy w grube plastry, pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia ok 20 min (aż będzie miękka). Kiedy wystygnie kroimy w kostkę.

Do miski wykładamy sałatę, pokrojony w kostkę w ser, dynie, orzechy. Przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>