pasztet z mięsa mieszanego

 

pasztet
Raz, czasem dwa razy do roku nachodzi mnie, aby samej upiec pasztet. W tym roku właśnie taki dzień nastał:) Zawsze robię pasztet mieszany z różnych mięs, tym razem miałam wołowe i kurczaka z rosołu. Dokupiłam wieprzowiny i wątróbkę i wyszedł piękny i pyszny!
Propozycji przygotowania pasztetów jest chyba tyle ile ludzi go robiących i jest to bardzo wdzięczny produkt do naginania przepisów:)

Składniki:

  • ok. 30 dag mięsa wołowego
  • ok. 40 dag mięsa z kurczaka
  • ok. 40 dag mięsa wieprzowego
  • ok. 30 dag wątróbki drobiowej
  • ok. 25 dag podgardla lub boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 4 jaja
  • bułka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie, liście laurowe

Na początku musimy ugotować mięso. Możemy gotować je wszystkie razem z dodatkiem ziela i liści laurowych oraz soli, biorąc pod uwagę, że wołowina może potrzebować trochę więcej czasu niż pozostałe mięsa. Ja tym razem miałam kurczaka i wołowe już ugotowane, zatem zostało mi włożyć do garnka pokrojoną wieprzowinę oraz podgardle i jarzyny: marchew i pietruszkę. Z surowego podgardla wykroiłam trochę tłuszczu, na części podsmażyłam pokrojoną cebulę i wątróbkę; pozostały tłuszcz pokroiłam w paski- dodam je na końcu do foremki.
Kiedy kawałki mięsa mamy już miękkie, mielimy wszystko razem w maszynce: mięsa, usmażoną wątróbkę z cebulą, jarzyny. Moczymy bułkę w otrzymanym wywarze i też ją przepuszczam przez maszynkę.
Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką, ewentualnie przyprawą typu magi. Dodajemy 4 całe jajka i wyrabiamy. Gotową masę przekładamy do przygotowanych foremek – mi wyszły 2 tzw keksówki. Aby pasztet nie był suchy układamy na spodzie foremek oraz na pasztecie, plasterki tłuszczu wyciętego z podgardla. Wkładając do pieca polewamy pasztet kilkoma łyżkami wywaru. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Tak jak pisałam wyżej pasztety to typowy przepis do naginania. Możemy zmienić prawie wszystko:): proporcję mięsa, dodać więcej jarzyn lub innych przypraw. Wszystko to sprawi, że zmieni się smak. Możemy także przygotować pasztet z całkiem innych mięs np. dziczyzny lub sam drobiowy- ale tego jeszcze nie próbowałam.

smacznegopasztet1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>