pasztet wołowo-wieprzowy

Z okazji nadchodzących świąt postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na pasztet i opłaciło się. Znalazłam ten oto przepis na „kwestii smaku„. Miał bardzo dobre opinie, a do tego w znaczący sposób różnił się od tego co robię zawsze. Tym razem  bez drobiu i jarzyn. Nam bardzo posmakował i na pewno będę częściej do niego wracać.

pasztet_1
składniki:
• 1 kg wieprzowiny
• 1 kg wołowiny
• 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
• 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
• 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
• 5 dkg wątróbki (opcjonalnie)
• 4 – 5 jajek
• 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• smalec do wysmarowania formy
• słonina, pokrojona w cienkie plasterki
• bułka tarta

oraz przyprawy do zagotowania: 2 listki laurowe, 6-8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu

Przyprawy gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Powinno pozostać 1/2 szklanki wywaru.
Mięso pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm i włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw. Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
Cały garnek z mięsem i wywarem odstawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie trzykrotnie zmielić całą zawartość garnka razem z wątróbką w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Dwie wąskie i podłużne formy o długości 30 cm wysmarować smalcem, boki i dno wyłożyć plasterkami słoniny. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok 1,5 godziny.

pasztet_2

smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>