Paszteciki z grzybami i soczewicą

Tej jesieni na grzyby chodzi nie tylko mąż, ale i nasze dziewczyny. Chyba nie było tak, aby z wyprawy wrócili z pustymi rękami. W pierwszej kolejności grzyby poszły do suszenia- na wigilię, jednak zapasy szybko zrobiły się wystarczające, zatem zaczęłam szukać przepisów na dania ze świeżymi grzybami. Moją uwagę przykłuły paszteciki w książce „Kuchnia Lidla- Kuchnia Polska według Karola Okrasy”.  Odrobinę zmieniłam proporcje i dodałam od siebie cebulę. Paszteciki wyszły super i bardzo fajnie się komponują z barszczem czerwonym:) Polecam.

72076742_523921998176534_8813252120930156544_n

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • drożdże – 30 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • ciepłe mleko – ok. 100 ml
  • mąka pszenna – 300 g
  • jajo – 1 szt.
  • masło – 30 g (ropuszczone)

farsz:

  • zielona soczewica – 200 g
  • olej – 50 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • świeże grzyby – 200 g
  • cebula
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • masło – 2 łyżki
  • sól,pieprz

W kubku mieszamy drożdże, cukier, łyżeczkę mąki i połowę letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. W większym naczyniu łączymy mąkę, resztę mleka, jajko  i zaczyn oraz  rozpuszczone masło. Wyrabiamy a następnie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia  (ok. 30 minut).

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ok. 25 minut, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy pokrojony czosnek, cebulę i grzyby. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, tymianek oraz doprawimy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy nasze ciasto już wyrośnie a farsz trochę ostygnie zawijamy paszteciki. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Kroimy na podłużne płaty (ok. 10 x 15 cm). Nakładamy farsz i zwijamy w rulon tak, by miejsce, w którym ciasto jest zlepione, znalazło się pod spodem. Na koniec możemy posmarować rozmąconym jajem z mlekiem.

Pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.

Przepis możemy naginać, jak wspomniałam sama do oryginału dodałam cebulę. Można też przed pieczeniem posypać je kminkiem. Robiłam z leśnych grzybów, podejrzewam, że z pieczarkami też będą dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>