pasta z awokado (guacamole)

Polecam przepyszną, zdrową i ładną (uwielbiam zielony kolor) pastę. Najczęściej używamy jej do chleba, ale pasuje też świetnie do paluchów czy nachos. Pasta z awokado znana jest pod nazwą guacamole. Poniżej podaję przepis podstawowy z i kilka propozycji na urozmaicenie.

awokado2

Potrzebujemy:

  • jedno dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem lub blenderem, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja dodaję sól morską i jeśli mam to świeżo mielony pieprz kolorowy). Wszystko razem mieszamy i gotowe!

Naszą pastę możemy wzbogacić na kilka sposobów np. poprzez dodanie jednego lub kilku  z poniższych składników:

  • pomidora
  • paprykę czerwoną
  • paprykę chili
  • bazylię
  • cebulę
  • liście szpinaku

Niektórzy dodają także serka kremowego, majonezu, jogurtu naturalnego lub twarogu- ale przyznaję, że ja tego nie robiłam do tej pory. Mam wrażenie, że te dodatki spowodują, że smak awokado się nieco zatraci.

awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>