Mus dyniowo-jabłkowy

Tym razem z dyni powstał mus, idealny do kanapek, naleśników, ale i jedzenia samego, ot tak, łyżeczką. Pieczona dynia plus jabłko to świetna kompozycja. Inspiracja przyszła z portalu Kwestia Smaku.

Za jednym zamachem zrobiłam więcej, do miseczki do zjedzenia w ciągu kilku dni, i trochę do słoiczków- te zapasteryzowałam. Niestety długo nie wytrzymały w szafce… zimy nie doczekały, już zjedzone.

42734856_353988088671253_6346465408551223296_n

Składniki:

  • 4 jabłka (kwaśne i twarde, jak na szarlotkę, np. szara reneta, boiken, antonówka)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka masła
  • 1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Na dużą patelnię wykładamy jabłka dodając cukier,cynamon i łyżkę masła. Dusimy, często mieszając, aż jabłka będą uprażone.  Dodajemy purée z dyni i mieszamy. Następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus i dalej prażymyprzez około 15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby można dosłodzić mus. Gorący mus wkładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. W lodówce można go przechowywać kilka dni. Na dłuższe przechowywanie musimy słoiczki z musem zapasteryzować.

42643216_540766863031459_5843039518554324992_n

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>