galareta z kurczaka podana inaczej

Dziś wspomnienie wielkanocnej galarety z kurczaka. Taka jak zawsze w smaku, tylko inny kształt. Niewątpliwie pierwszym krokiem jest zbieranie skorupek z jajek:)

jajka

Przygotowanie skorupek z jaj:

Otwór robimy po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek myjemy i zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć. Następnie zostawić do wysuszenia, najlepiej na foremce z lodówki na jajka lub w wytłaczance.

Składniki do rosołu:

  • 1 kurczak
  • włoszczyzna: marchewki, pietruszki, seler
  • zielona pietruszka
  • cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Do galarety:

  • żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości rosołu
  • marchewka z rosołu
  • zielony groszek
  • kukurydza z puszki
  • pokrojone mięso z kurczaka

Jeśli chodzi o ilości, do rosołu na 2,5 l wody daję kurczaka w całości, 2 pietruszki pokrojone na ćwiartki, 3 marchewki (jeśli duże do 2) pokrojone na ćwiartki, gruby plaster selera, 3 gałązki zielonej pietruszki, cebulę w łupce, 2 liście laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz- do smaku.

Gotujemy rosół. Polecam gotowanie na wolnym ogniu, nawet 2,5-3 godzin. Jarzyny muszą być miękkie. Następnie wyjmujemy mięso i włoszczyznę, a wywar cedzimy dwukrotnie przez drobne sitko. Mięso i jarzyny kroimy na małe kawałki. Do skorupek z jaj/kubeczków wkładamy po trochę wszystkich warzyw.  Rosół zagotowujemy, mieszamy z żelatyną (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u mnie 6-7 łyżeczek na litr wywaru). Gorącym wywarem zalewamy mięso w skorupkach/miseczkach. Odstawiamy do ostudzenia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia.

Podajemy najczęściej z octem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>