Chałka

Kolejny przepis ukradziony od Sławki:) Pyszna, pachnąca, i wcale nie taka trudna do zrobienia jak mi się wydawało. Na stałe wpisuję ten przepis w nasze deserowe menu.  Najlepiej smakuje prosto z piekarnika, podana  z masełkiem albo domową konfiturą.

Składniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 50 g  cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g świeżych drożdży

Robimy zaczyn z drożdży, w tym celu mieszamy drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Następnie w misce umieszczamy wszystkie składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na koniec ciasto dzielimy na 4 części, z każdej robimy wałeczek i formujemy chałkę.

Podpowiedź jak zapleść ciasto pochodzi z portalu przepisnachleb.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>