bułki z ziarnami

bułki2

Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem z ziarnami w środku. Miały to być bułeczki wieloziarniste ze strony przepisnachleb.pl, ale ponieważ miałam za mało mąki razowej pszennej, dałam pół na pół z żytnią. Bułeczki wyszły pyszne, zatem to nagięcie przepisu jak najbardziej mogę polecić. Podałam przepis z moimi modyfikacjami.

składniki:

  • 370 g mąki pszennej tortowej np. typ 480 lub luksusowej typ 550 (2 szklanki i łyżka)
  • 125 g maki pszennej razowej typ 2000 lub 1850 (3/4 szkl lub pół na pół pszenna i żytnia)
  • 20 g płatków owsianych górskich
  • 30 g pestek słonecznika
  • 20 g siemienia lnianego
  • 320 g letniej wody (jeśli ciasto zbyt zbite można dodać trochę więcej)
  • 50 g mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½ łyżeczki suchych drożdży lub 3 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 żółtko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek

W garnku lub misce połączyć oba rodzaje mąki. Dodać płatki, wszystkie ziarna, sól i suche drożdże.
Jeśli robimy ze świeżych drożdży należy przygotować zaczyn: pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i 2 łyżki letniego mleka lub wody.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż „ruszą” i później je dodać ze wszystkimi składnikami.

Wymieszać suche składniki, a następnie dodać letnią wodę, mleko, miód i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość luźne.
Nie należy dodawać dodatkowo zbyt dużej ilości mąki, ponieważ bułki będą wtedy zbyt twarde. Lepiej użyć więcej mąki do formowania bułek. Tego ciasta nie musimy wyrabiać, bardziej chodzi o połączenie składników.

Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć na obsypany mąką blat, można jeszcze raz delikatnie zagnieść. Następnie formujemy bułeczki.Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi lub słonecznikiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół” i piec bułki ok 20-25 minut,  do czasu aż będą ładnie zarumienione.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>