bułki pszenno-żytnie z mąki razowej

Jeszcze jeden przepis na bułeczki śniadaniowe. Jak to moje dzieci mówią dziś jest „dzień Kubusia”, co oznacza tyle, że tata w końcu może się wyspać i robimy z dziećmi śniadanie-niespodziankę:) Bułeczki prosto z pieca były gwoździem programu śniadaniowego:)

bułki

Na 12 małych bułeczek:

  • 225 g wody letniej
  • 225 g maki pszennej razowej
  • 110 g maki żytniej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli (ja daję morską)
  • pół łyżeczki cukru
  • pestki słonecznika (opcjonalnie)
  • siemię lniane (opcjonalnie)

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże, łyżeczka mąki, pół łyżeczki cukry, 4-5 łyżeczek wody letniej- wszystko razem mieszamy. Odstawiamy naczynie z drożdżami w ciepłe miejsce i czekamy, aż  zaczną rosnąć. W garnku lub misce przygotowujemy ciasto: łączymy mąki, sól, zaczyn z drożdżami i wodę. Wszystko wyrabiamy. Zostawiamy na ok. 30 minut (może być dłużej) w ciepłym miejscu. Następnie jeśli chcemy mieć pieczywo z ziarnami- dodajemy je do środka. Ja dałam słonecznik i siemię lniane, ale mogą być także pestki dyni lub sezam. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i zostawiamy przykryte ściereczką jeszcze na około 10-15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Bułeczki pieczemy ok 20 minut.

Po wyjęciu z pieca układam je na kratce, aby trochę ostygły, i jeszcze ciepłe podaję na stół.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>