bułki pszenne

Dziś proponuję drugi przepis na bułki pszenne. Upiekłam je na rodzinny piknik. Wyszły całkiem fajne i puszyste. Polecam

pszenne

składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g letniej wody
  • 100 g letniego mleka

Przygotowujemy zaczyn: do kubka lub miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, kopiatą łyżeczkę mąki, 3-4 łyżeczki letniego mleka- wszytko razem mieszamy i odstawiamy, aż drożdże „ruszą”. Do dużego naczynia przesiewamy mąką pszenną, dodajemy mąką pełnoziarnistą, sól, wbijamy jajko, wlewamy mleko, zaczyn z drożdży i wodę z mlekiem. Całość wyrabiamy ok 15 minut (można mikserem z odpowiednimi końcówkami- świderkami). Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na ok godzinę. Następnie na blat wysypany mąką wykładamy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze ok 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułki pieczemy ok 20 minut z termoobiegiem (do zarumienienia). Tak naprawdę czas zależy od wielkości bułek, małe będą potrzebowały ok 15 minut, bardzo duże nawet 25 minut.

 

komentarze

Odpowiedz na „Wosk chlorofilowyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>