bułeczki pszenne z mąką pełnoziarnistą

bulki_pszenne2

Miało być tragicznie i na głodzie, a było pysznie:) Był dzień wolny od pracy, wszystkie sklepy zamknięte, a my bez pieczywa, ale też bez mleka, jogurtów i czegokolwiek co mogłabym dać dzieciom na śniadanie. Ponieważ okazało się, że w pustej lodówce jest połowa drożdży  postanowiłam, że zrobię swoje pierwsze w życiu „świeże bułeczki”. I tak się stało, śniadanie było naprawdę świąteczne:) Zrobiłam bułeczki pszenne oraz z dodatkiem płatków owsianych (przepis obok w kategorii różności).

Nie pamiętam kiedy ostatnio u nas w domu zjedliśmy tyle pieczywa przy jednym posiedzeniu:)

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • opcjonalnie: jajko do posmarowania bułek, oraz nasiona do posypania np.: sezam, dynia, słonecznik, siemię lniane, mak

Na początku przygotowujemy zaczyn: rozkruszamy w kubku drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżkę wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Kiedy drożdże „ruszą” czyli zaczną rosnąć połączyć zaczyn z pozostałymi składnikami. Polecam mąkę wcześniej przesiać. Następnie wyrobić ręcznie ciasto, aby było jednolite, elastyczne i trochę lepkie. Można odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jeśli zależy nam na czasie wystarczy ok 15 minut. Później uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, odstawić ciasto jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Można przed włożeniem do pieca obsypać je ziarnami i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni.

W przygotowaniu bułek posiłkowałam się stroną www.domowe-wypieki.pl, przepisem na bułki pszenno-żytnie, który zmodyfikowałam po swojemu.

Myślę, że można też piec bułki trochę krócej, ok 15 minut, w wyższej temperaturze ok 220 stopni, co wypróbowałam w drugim przepisie.

Smacznego

bulki_pszenne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>