zdrowe muffiny

Nosiło mnie, aby coś upiec. Rzadko mam poczucie, że słodkości nie wychodzą nam na zdrowie, ale tego dnia coś mi podpowiadało, że mój wypiek musi być zdrowy. Pogrzebałam w szafce pod oknem, wyciągnęłam co było i wyszły takie oto muffiny:

mufiny razoweSkładniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • pól szklanki otrębów
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść sezamu
  • garść orzechów włoskich
  • garść pestek słonecznika
  • 4 pełne łyżki miodu’
  • pół szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jabłko starte na najdrobniejszej tarce

Tradycyjnie już suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre – w drugim. Następnie wlewamy mokre do suchych i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy starte na drobnej tarce jabłko. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) ok 20-25 minut.

Może smakiem nie zachwycają jak czekoladowe czy malinowe, ale są świetne jako przekąska, a do tego żadnych wyrzutów sumienia:)

komentarze

Odpowiedz na „Stylowa kuchniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>