Tort malinowy

Polecam, bardzo dobry, pyszny, mega malinowy i prosty do wykonania tort. W wersji dla całej rodziny- nienasączony bądź nasączony wodą z cytryną. W wersji dla dorosłych polcam nasączyć biszkopt malinówką.

???????????????????????

Biszkopt przygotowuję z mojego ulubionego przepisu (zobacz tutaj). Ostudzony, dzielę na trzy części.

Na masę potrzebujemy:

  • 300 g malin
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliwy
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
250 g malin wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i cukrem waniliowm. Gotujemyok 7-8 minut mieszając, żeby wydzielił się sok i rozgniotły owoce.  Budyń mieszamy z mąką ziemniaczaną i 5 łyżkami wody. Następnie dodajemy go do masy malinowej cały czas mieszając.  Zagotować, aby powstała gęsta masa, uważajac aby nam się masa nie przypaliła (często mieszamy).
Gdy masa malinowa będzie już zimna, masło ucieramy mikserem i powoli  dodajemy po łyżce masy malinowej.  Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
Jeśli chcemy wierzch ozdobić białym kremem polecam 100 g ubitej śmietanki 36% połączyć z łyżeczką cukru pudru i połową serka mascarpone.
Jeśli nasz tort ozdabiamy białym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany (36%), masę malinową rozsmarowujemy na 2 blatach, a wierzch i boki smarujemy białym kremem. Jeśli wszystko zostawiamy w różu, masę dzielimy na 3 blaty i boki. Na wierzch układamy świeże maliny.

???????????????????????

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>