tort czekoladowy z malinami

Tym razem także inspirowałam się przepisem Pani Doroty z Moich Wypieków. Wybrałam przepis z moimi ulubionymi owocami sezonowymi czyli malinami. Ciasto wyszło pyszne, ale przyznaję, że nie trzymałam się za bardzo proporcji na odpowiednią tortownicę, i w finale miałam ciut za gruby spód a za mało masy. Zaopatrzę się niebawem w odpowiednie tortownice i powtórzę torcika raz jeszcze, bo jest tego wart. Dodam, że jak na tort, nie jest trudny, ale trzeba pamiętać, aby mus zacząć robić najlepiej dzień przed podaniem, bo ma się schładzać  minimum 12 godzin.

Podaję przepis oryginalny ze strony mojewypieki.com, choć można zrobić tylko 2 warstwy, zamiast trzech.

WP_20160710_003

Składniki na formę o średnicy 15 cm (1 blat czekoladowy):

  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.

Formę o średnicy 15 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na formę o średnicy 20 cm (1 blat czekoladowy):

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
  • pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na formę o średnicy 25 cm (1 blat czekoladowy):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej, gęstej masy.

Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto. Wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem (jak mus) czekoladowy:

  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

W małym garnuszku podgrzać do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, odstawić. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego czekoladowego sosu. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (całą noc). Po tym czasie ubić (trzepaczkami miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego, czekoladowego musu.

Ponadto:

  • 500 g świeżych malin

Wykonanie tortu:

Poszczególne blaty tortu układać na sobie, zaczynając od największego, przekładając go kremem czekoladowym i malinami (bezpośrednio pod kolejnym blatem można je podzielić na małe cząstki) . Oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Przechowywać w lodówce.

WP_20160710_006

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>