tort czekoaldowo-truskawkowy

Tym razem tort dla drugiej córci. Madzia miała większe wymagania niż jej siostra, bo oprócz ozdób (konkretnych: kwiatków i motylków) zażyczyła sobie konkretny smak, mianowicie czekoladowo-truskawkowy.

Moją uwagę przykuł przepis z „mojewypieki.com” na tort malinowo-czekoladowy, bowiem, choć masa na serku mascarpone to jednak bez śmietanki 30%.  Lubię trzydziestę, nawet bardzo, ale jak jest wersja bardziej light to czemu nie spróbować? Podmieniłam maliny na truskawki, troszeczkę zmodyfikowałam przepis i wyszedł całkiem fajny torcik. Polecam, sama na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz.

tort

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Frużelina truskawkowa:

  • 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody

W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko lub zblendować, połączyć z resztą truskawkowego sosu.

Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem truskawkowy:

  • 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
  • frużelina truskawkowa, schłodzona

Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.

Krem truskawkowy podzielić na trzy części: dwie do przełożenia i jedną na boki i wierzch tortu. Pierwszy blat ciasta posmarować  kremem truskawkowym. Przykryć drugim blatem  i następnie kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu oraz wierzch posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami („z górki”,) przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować truskawkami, a tuż przed podaniem można położyć dodatkowe ozdoby, np. z opłatka.

Smacznego :-).kawalek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>