tort czekoaldowo-truskawkowy
Tym razem tort dla drugiej córci. Madzia miała większe wymagania niż jej siostra, bo oprócz ozdób (konkretnych: kwiatków i motylków) zażyczyła sobie konkretny smak, mianowicie czekoladowo-truskawkowy.
Moją uwagę przykuł przepis z „mojewypieki.com” na tort malinowo-czekoladowy, bowiem, choć masa na serku mascarpone to jednak bez śmietanki 30%. Lubię trzydziestę, nawet bardzo, ale jak jest wersja bardziej light to czemu nie spróbować? Podmieniłam maliny na truskawki, troszeczkę zmodyfikowałam przepis i wyszedł całkiem fajny torcik. Polecam, sama na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.
Frużelina truskawkowa:
- 500 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko lub zblendować, połączyć z resztą truskawkowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem truskawkowy:
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonego
- frużelina truskawkowa, schłodzona
Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.
Krem truskawkowy podzielić na trzy części: dwie do przełożenia i jedną na boki i wierzch tortu. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem truskawkowym. Przykryć drugim blatem i następnie kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu oraz wierzch posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami („z górki”,) przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować truskawkami, a tuż przed podaniem można położyć dodatkowe ozdoby, np. z opłatka.