sernik na zimno z truskawkami na spodzie z płatków owsianych

Jednym z fajniejszych ciast na upały jest niewątpliwie sernik na zimno. Przepisów jest bardzo wiele, i nigdy nie wiem, który wybrać. Zdecydowałam się na sernik na żelatynie ze śmietanką 30%. Ponieważ nie miałam biszkoptów, a piec nie byłam w stanie, jak za oknem było ponad 30 stopni, spód był z płatków owsianych i masła. Na górę sernika zrobiłam żelkę truskawkową, bo bardzo mi się podobała ta z tortu dla Michasi, a pasowała tu idealnie.

WP_20150625_014

Składniki na spód:

  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g masła
  • 70 g czekolady (mleczna lub gorzka)

2/3 płatków mielimy (ja to robię blenderem, do uzyskania proszku), następnie łączymy z pozostałymi płatkami. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Kiedy nasze składniki już się rozpuszczą łączymy je z płatkami, i tak uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy. Można dosypać łyżkę kakao (mnie niestety akurat się skończyło:)).

 

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego sera (ja daję z wiaderka, marki Pilos)
  • 200 ml śmietany 30%
  • żelatyna (ja dałam 5 łyżeczek)
  • cukier puder do smaku (ja daję 3/4 szklanki, ale sernik nie jest bardzo słodki

Ser musimy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.Przygotowujemy żelatynę: można zalać ją kilkoma łyżkami wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej (sposób prawidłowy, ale bardziej czasochłonny), bądź rozpuścić w mocno ciepłej wodzie (w. ok 80-90 ml) i zostawić do wystygnięcia, aby była letnia. Ubijamy na sztywno śmietanę. Ser przekładamy do miski i mieszamy mikserem z cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy letnią żelatynę (najlepiej, aby temperatura sera i żelatyny były podobne, unikniemy w ten sposób zrobienia się grudek), mieszając na wolnych obrotach mikserem. Na koniec dodajemy  ubitą śmietanę mieszając łyżką drewnianą. Przed wyłożeniem sera można dookoła tortownicy poukładać przekrojone truskawki. Gotową masę wykładamy na przyszykowany spód. Ciasto wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy żelkę.

Żelka:

  • 300g zmiksowanych mrożonych truskawek
  • 2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z 3/4 cytryny

 

Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy masie, żelatynę rozpuszczamy w wodzie lub kąpieli wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.

 

smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>