Sernik na zimno z malinami wg przepisu mojej mamy
Tym razem przepis mojej mamy. Idealny na deser na upalne dni.
Składniki (na małą blaszkę):
- spód- biszkopt z trzech jajek
- masa:
- pół kilko sera mielonego
- galaretka cytrynowa
- garść mrożonych malin
- 60 g miękkiego masła
- 6 łyżek cukru pudru
- na wierzch- czerwona galaretka
Przygotowujemy biszkopt z trzech jaj.
W szklance gorącej wody rozpuszczamy galaretkę cytrynową i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy czerwoną galaretkę, można dać trochę mniej wody niż podano w przepisie (ok. 400 ml).
W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie po łyżce dodajemy zmielony ser. Całość zalewamy tężejącą galaretką cytrynową, mieszamy mikserem. Można na koniec dodać pokruszone mrożone maliny.
Na wystudzony biszkopt wylewamy masę, a na masę czerwoną tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
smacznego!