owoce zapiekane pod kruszonką

kokilki, owoce zapiekane, owoce pod kruszonką

Ponieważ niedawno dostałam od siostry i przyszłego szwagra zestaw kokilek, musiałam je w końcu wypróbować. Zaczęłam od czegoś prostego, ale bardzo smacznego i oczywiście słodkiego:) Przygotowałam owoce zapiekane pod kruszonką. Jakiś czas temu coś podobnego robiła właśnie moja siostra z narzeczonym u moich rodziców, ale owoce zapiekali w jednym dużym naczyniu.

Tak naprawdę jeśli chodzi o owoce, to można dać wszystko na co mamy ochotę. Wzbogaciłam mój deser sezamem i pestkami słonecznika.

Składniki na 6 porcji:

  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • 4 plastry ananasa (może być z puszki)
  • 2 brzoskwinie (ja dałam z puszki 4 małe połówki)
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • kruszonka: mąka, cukier puder, masło

Wg przepisu na kuchnialidla.pl przepis na idealną kruszonkę to: 2 porcje mąki, 1 porcja masła i 1 porcja cukru pudru. Ja robiłam z 60 g masła, 60 g cukru i 120 g mąki. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, i palcami łączymy masło z produktami sypkimi do otrzymania charakterystycznych grudek kruszonki. Można włożyć kruszonkę do lodówki na kilkanaście minut, ale nie jest to konieczne. Jeśli zrobimy za dużo kruszonki, możemy ją zamrozić w szczelnie zamkniętym plastikowym pudełku.
Możemy recepturę zmodyfikować, mianowicie dać 1 porcję mąki pszennej, a drugą wymienić na zmielone orzechy czy migdały. Robiłam też kruszonkę z dodatkiem mąki kukurydzianej. Była pyszna, ale miałam problem, bo wyszła bardzo sypka i trudno było uzyskać strukturę gródek.

Owoce kroimy w kostkę, mieszamy, dodajemy miód, sezam i słonecznik, jeszcze raz mieszamy i rozkładamy do kokilek. Każdą porcję posypujemy przygotowaną kruszonką.
Zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Deser idealnie komponuje się z porcją lodów np waniliowych.
Jeśli ktoś woli mniej słodką wersję nie dodajemy miodu i możemy dać więcej kwaśnych owoców.
Przepis jest bardzo prosty, szybki i pyszny. Idealny do naginania- możemy na różne sposoby łączyć owoce, jak również wzbogacać danie dodatkami: sezam, słonecznik, orzechy, pestki dyni, miód, wiórki kokosowe. Liczy się kreatywność!
kokilki2

komentarze

Odpowiedz na „TilakaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>