murzynek Agi
Przepis dostałam od Agusi, której to ciasto zawsze wychodzi. Zachęcona jej sukcesem sama spróbowałam.
Składniki:
- 1 margaryna (np. Kasia)
- 1/2 szkl mleka
- 1 i 2/3 szkl cukru
- 5 łyżek kakao
- 4 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na początku rozpuszczamy margarynę, dodajemy do niej cukier, mleko, kakao- cały czas gotując na małym ogniu i cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotowej masy musimy odlać pól szklanki na polewę.
Następnie trzeba trochę wystudzić masę, i dodawać po kolei powoli mieszając mikserem: mąkę, proszek, żółtka.
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Połączyć ją delikatnie z masą.
Wstawić do nagrzanego pieca na ok. 50 min, 200 stopni.
Sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Na lekko wystudzone wylewamy polewę.
SMACZNEGO!!
Dla urozmaicenia można dodać pokrojone orzechy włoskie lub migdały. Można także przełożyć murzynka powidłami.