muffiny z rabarbarem

Dziś polecam muffiny z rabarbarem. Przyznam, że jedne z naszych ulubionych. I jak to zwykle bywa przy owocach sezonowych  wszystko pysznie, tylko szkoda, że tak krótko. Dlatego też korzystajmy póki jest sezon na rabarbar.

muffiny_k

Składniki:

  • 200 g cukru- niepełna szklanka
  • 2 jaja
  • 250 g mąki- ok. 1,5 szklanki
  • 100 ml oleju
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łodygi rabarbaru

 

kruszonka:

  • 25 g stopionego masła (1/10 kostki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Najlepiej jak wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. I tradycyjnie już: w jednej misce mieszamy składniki mokre: śmietanę, olej, roztrzepane jajka; w drugim naczyniu łączymy składniki suche: przesiana mąką, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy. Następnie wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszamy szpatułką krótko, tylko do połączenia składników. Do tego dosypujemy rabarbar pokrojony w kostkę (można go wcześniej obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne). Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Polecam także wersję rabarbarowo-truskawkową- równie pyszna:) Owoców daje na tzw. oko, ale mniej więcej 1,5 łodygi rabarbaru i 2 garści truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodając truskawki możemy zmniejszyć ilość cukru, np do 170 g.

Uważam, że wersja ze śmietaną jest najlepsza, ale kiedy jej nie mamy lub mamy za mało możemy zastąpić ją mlekiem lub jogurtem naturalnym.

smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>