muffiny jabłkowo-orzechowe

Przepis na te muffiny dostałam od koleżanki. Nie wiem czemu, ale wyszły mi całkiem inne niż jej. Jednak zarówno jej jak i moje były bardzo dobre, chociaż zupełnie różne. Może następnym razem wyjdą bardziej podobne:)

p.s robiłam kolejny raz: wyszły takie „lekkie” jak Sławce! Podejrzewam, że poprzednim razem za bardzo posiekałam orzechy, za mało proszku do pieczenia, bo chyba mniej niż w przepisie a przede wszystkim za długo mieszałam ciasto. teraz jest jak we wzorze! :)

JABLKOORZECH1

Składniki na 12 sztuk:

  • 0.5 szklanki oleju słonecznikowego lub 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki brązowego cukru
  • 0.5 szklanki cukru białego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 jabłka, średniej wielkości

Przygotowujemy formę do muffinek, a piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Jabłka obieramy i kroimy na małą kostkę. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukry, cynamon) łączymy w jednej  misce. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.

smacznego

JABLKOORZECH

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>