Muffiny jabłkowo-orzechowe z płatkami owsianymi

Ostatnimi czasy bardzo lubię dosypywać do wszelkich wypieków płatki owsiane. Taką mam fazę:) Tym razem robiłam muffiny z tego co akurat było pod ręką, a że były jabłka, orzechy i płatki to wszystko wpadło do moich foremek. Domownicy zadowoleni, więc przepis zapisałam i ląduje na moim blogu. Może kiedyś go powtórzę:)

42612067_189886845279100_5138906263467327488_n

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2- 3/4 szklanki cukru
  • duża garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • ‚4 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 2 jabłka, średniej wielkości pokrojone w kostkę

Przygotowujemy jabłka i orzechy: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na małe kawałki. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) łączymy ze sobą w jednym naczyniu. W drugi łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote. Temp. 190 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>