Muffiny jabłkowo-orzechowe z płatkami owsianymi
Ostatnimi czasy bardzo lubię dosypywać do wszelkich wypieków płatki owsiane. Taką mam fazę:) Tym razem robiłam muffiny z tego co akurat było pod ręką, a że były jabłka, orzechy i płatki to wszystko wpadło do moich foremek. Domownicy zadowoleni, więc przepis zapisałam i ląduje na moim blogu. Może kiedyś go powtórzę:)
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2- 3/4 szklanki cukru
- duża garść pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- ‚4 łyżki śmietany
- 2 jaja
- 2 jabłka, średniej wielkości pokrojone w kostkę
Przygotowujemy jabłka i orzechy: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy kroimy na małe kawałki. Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier) łączymy ze sobą w jednym naczyniu. W drugi łączymy składniki mokre. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Dodajemy orzechy i jabłka. Mieszamy i przekładamy ciasto do foremek. Wstawiamy muffiny do piekarnika na 20-25 minut, aż będą brązowo-złote. Temp. 190 stopni.