muffiny czekoladowe

przepisy mufin

Pomysł na te muffiny zaczerpnęłam od Pani Doroty ze strony „moje wypieki”. U Pani Doroty są to muffiny potrójnie czekoladowe.
Przepisów na muffiny zarówno w książkach jak i w necie jest tak wiele, że trudno czasem zdecydować, z którego przepisu skorzystać.
Zamieszczam u siebie te sprawdzone własnoręcznie i te, które wśród moich bliskich wzbudziły największy entuzjazm.

Do naszych muffin potrzebujemy (na ok 12 sztuk):

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i drobno pokrojoną czekoladę białą i gorzką, cukier.
W drugim łączymy składniki mokre: śmietanę, roztrzepane jajka, masło. Przelać składniki mokre do suchych i  wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia składników). Nakładać ciasto do foremek (silikonowych lub wyłożonych papilotkami) na wysokości 3/4, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Zmiany jakie stosowałam w tym przepisie to zamiana cukru brązowego na biały.
Raz robiłam z czekoladą deserową pół na pół z gorzką, której miałam za mało- ale wtedy dałam mniej cukru.
Z braku śmietany można dodać jogurt naturalny, pewnie trochę zmienią smak, ale również będą pyszne.
Smacznego!

muf2
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mufiny czekoladowe dwa

 

 

 

komentarze

Odpowiedz na „MichalAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>