ciasto z masą karmelową z solonymi orzechami

Wymyśliłam sobie, że na święta zrobię ciasto karmelowe ze słonymi orzechami na czekoladowym spodzie. Nigdy takiego nie robiłam, ale też nigdy takiego nie jadłam. Ot, taki mój wymysł.

Pogrzebałam w necie i z  kwestii smaku wzięłam przepis na brownie czekoladowe, a od Madame Edith pomysł na masę karmelową, choć u niej to były trufle karmelowe.

Na potrzeby świąt nazwałam to ciasto mazurkiem:)

mazurek_orzech2

Spód brownie:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g masła
  • 2 małe jajka
  • 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 60 g mąki

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.

Masa karmelowa:

  • 180 g czekolady karmelowej
  • 60-70 g śmietany kremówki 30%
  • 20 g miękkiego masła
Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do miski wraz z masłem w temperaturze pokojowej.
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia w małym rondelku. Zalewamy nią czekoladę i masło. Zostawiamy na 5 minut, by czekolada się rozpuściła, po czym mieszamy zawartość miski.Jeśli w masie pozostaną grudki czekolady, miskę umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody (tzw. kąpiel wodna). Mieszamy aż masa będzie gładka, a resztki czekolady się rozpuszczą.
Gotową masę wylewamy na spód czekoladowy.

Na masę karmelową wysypujemy ok 100 g orzeszków ziemnych solonych.

smacznego!

mazurek_orzech1

 

 

komentarze

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>