ciasto z masą karmelową z solonymi orzechami
Wymyśliłam sobie, że na święta zrobię ciasto karmelowe ze słonymi orzechami na czekoladowym spodzie. Nigdy takiego nie robiłam, ale też nigdy takiego nie jadłam. Ot, taki mój wymysł.
Pogrzebałam w necie i z kwestii smaku wzięłam przepis na brownie czekoladowe, a od Madame Edith pomysł na masę karmelową, choć u niej to były trufle karmelowe.
Na potrzeby świąt nazwałam to ciasto mazurkiem:)
Spód brownie:
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g masła
- 2 małe jajka
- 100 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 60 g mąki
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około 10 minut), następnie wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.
Masa karmelowa:
- 180 g czekolady karmelowej
- 60-70 g śmietany kremówki 30%
- 20 g miękkiego masła
Na masę karmelową wysypujemy ok 100 g orzeszków ziemnych solonych.
smacznego!
Mniam. Moje smaki