kruche ciasteczka z nadzieniem daktylowym z sezamem
Pierwszy raz robiłam te ciasteczka, trochę się nad nimi namęczyłam, ale wszystkim bardzo smakowały. Najpierw ciasto mi się za nic nie chciało połączyć w jedną całość, a później nie mogłam go rozwałkować, bo się kruszyło.Nie miałam jak było podane w przepisie pięknych kwadratów o boku 6 cm, tylko oblepiałam nadzienie kawałkami pokruszonego ciasta. Ale napisze jeszcze raz, warto było, bo szybko zniknęły z talerzyka. Podejmę niebawem kolejną próbę, może za drugim razem pójdzie mi lepiej, a jak nie to będę myśleć nad zmodyfikowaniem przepisu, tak, aby było łatwiej. Sam pomysł na ciastka z daktylami- super. Znalazłam go na stronie codojezenia.pl.
Składniki, na ok 50 sztuk:
- 250g miękkiego masła
- 150g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 400 g mąki
Nadzienie daktylowo sezamowe
- 200 g daktyli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g nasion sezamu
- 25 g masła, miękkiego
Zaczynamy od wykonania nadzienia: miksujemy daktyle z sezamem, następnie dodajemy masło i cynamon i wszystko razem mieszamy. Następnie formujemy paski o średnicy 1 cm i gotowe schładzamy w lodówce.
Następnie zagniatamy delikatnie ciasto z podanych składników, i wkładamy go na 20 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy je na kwadraty tak, aby móc w każdy z nich zawinąć przygotowany paseczek nadzienia. Gotowe ciasteczka możemy przed pieczeniem umieścić jeszcze na 20 minut w lodówce, lub od razu do piekarnika na ok. 20 minut, temperaturę ustawiamy na 160 stopni.
smacznego!
Ciasteczka pycha:) nadzienie w środku zaskakujące :):) Polecam.
Wyśmienite do kawy.