kruche ciasteczka z nadzieniem daktylowym z sezamem

daktyl

Pierwszy raz robiłam te ciasteczka, trochę się nad nimi namęczyłam, ale wszystkim bardzo smakowały. Najpierw ciasto mi się za nic nie chciało połączyć w jedną całość, a później nie mogłam go rozwałkować, bo się kruszyło.Nie miałam jak było podane w przepisie pięknych kwadratów o boku 6 cm, tylko oblepiałam nadzienie kawałkami pokruszonego ciasta. Ale napisze jeszcze raz, warto było, bo szybko zniknęły z talerzyka. Podejmę niebawem kolejną próbę, może za drugim razem pójdzie mi lepiej, a jak nie to będę myśleć nad zmodyfikowaniem przepisu, tak, aby było łatwiej. Sam pomysł na ciastka z daktylami- super. Znalazłam go na stronie codojezenia.pl.

Składniki, na ok 50 sztuk:

  • 250g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 400 g mąki

Nadzienie daktylowo sezamowe

  • 200 g daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 30 g nasion sezamu
  • 25 g masła, miękkiego

Zaczynamy od wykonania nadzienia: miksujemy daktyle z sezamem, następnie dodajemy masło i cynamon i wszystko razem mieszamy. Następnie formujemy paski o średnicy 1 cm i gotowe schładzamy w lodówce.

Następnie zagniatamy delikatnie ciasto z podanych składników, i wkładamy go na 20 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, kroimy je na kwadraty tak, aby móc w każdy z nich zawinąć przygotowany paseczek nadzienia. Gotowe ciasteczka możemy przed pieczeniem umieścić jeszcze na 20 minut w lodówce, lub od razu do piekarnika na ok. 20 minut, temperaturę ustawiamy na 160 stopni.

smacznego!

komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>