Kruche babeczki z owocami

Kto nie lubi kruchych babeczek z owocami? Moje ulubione to te z malinami i borówkami. Cóż…nie tylko dla dzieci:)

38808601_958896497651328_3771634236881108992_n

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki schłodzonego masła i łyżka smalcu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • masło do posmarowania foremek

Masa budyniowa:

  • budyń w proszku (waniliowy lub śmietankowy)
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dowolne owoce do dekoracji, np: borówki, maliny, truskawki, winogrona, kiwi, brzoskwinie….

Na początku przygotować budyń z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Wystudzić.

Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier, szybko zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce min. przez 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem. Przed pieczeniem warto wstawić jeszcze foremki z ciastem na chwilę do lodówki. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni lub do zarumienienia.

Przygotować masę budyniową: utrzeć masło powoli dodając zimny budyń.

Przełożyć masę do wystudzonych babeczek, udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>